13 štetnih namirnica o kojima nas lažu čitavog života

Više puta smo se uverili da nisu svi proizvođači hrane iskreni sa nama. Svima nam je poznato da se služe raznim trikovima i prevarama kako bi prodali svoje proizvode, tako da ponekada ni sami ne znamo šta smo zapravo kupili i doneli kući. Mi smo danas rešili da ih raskrinkamo i testiramo proizvode koje svi najčešće kupujemo. Pogledajte šta smo otkrili.

1. Čips

cips-0

Većina čipseva nije napravljena od krompira. Proizvođači koriste brašno (pšenično ili kukuruzno) i mešavinu skroba. Po pravilu, testo od kog se pravi čips ne sadrži više od 42% krompira. Svež i “prirodan” ukus se postiže uz pomoć aditiva. Ipak, postoje proizvođači koji koriste pravi krompir. velika kesica čipsa u tom lsučaju sadrži 2 krompira prosečne veličine. Takav proizvod je podložan većem porezu, pa neće biti jeftin.

2. Tost sir

tost-sir-1

Većina sireva (tost, rendani, sečeni) ne sadrži uvek… sir. Da bi uštedeli novac i pojednostavili proces proizvodnje, neki proizvođači umesto mleka stavljaju proteil ili palmino ulje. Takav proizvod se naziva produkt sira, a ne pravi sir, ali to ne mora biti označeno na etiketi.

* Pravi sir se pravi od prirodnog mleka i ne sadrži biljne masnoće.
* Sir koji sadrži palmino ulje mrvi se pri sečenju. Ako ga pritisnete, izaći će tečnost. Ovakav sir ne sadrži prirodne aditive.

3. Konzervirana hrana

konzervirana-hrana-2

Po pravilu, na etiketi na konzerviranim proizvodima ukupna težina je napisana većim fontom, a malo ispod je zapisana težina suvog sadžaja. U proizvodnji i pakovanju je dozvoljeno blago odstupanje od neto težine (koje je različito za svaki proizvod). To odstupanje je obično manja cifra.

4. Sos od sira

sos-od-sira-3

Ako se nešto zove “sos od sira”, ne mora da znači da sadrži sir. Generalno, svi sosevi imaju istu osnovu, a specifičan ukus se postiže uz dodatak češće veštačkih, a ređe prirodnih aditiva.

5. Konditorski proizvodi

konditorski-proizvodi-4

Razni konditorski proizvodi, kao što su kroasani i rolnice, punjene su samo do pola ili i mje fil ubrizgan po ivicama. Naravno, proizvođači rade ovo da bi sačuvali novac. Kupac, koji se nada da će dobiti puno ukusnog fila kako je prikazano na pakovanju, dobije praktično ništa.

6. Čokolada sa lešnicima

cokolada-sa-lesnicima-5

“Sadži mnogo lešnika”, napisali su proizvođi na omotu čokolade. Po pravilu, svaka štangla sadrži samo 3 do 5 lešnika, koji mogu biti slomljeni ili zamenjeni jeftinijom varijatnom. Nećete primetiti razliku, a takva čokolada će koštati 2 do 3 puta više.

7. Pileće ćufte

pilece-cufte-6

Iako se zovu pileće ćufte, zapravo ne sadrže mnogo pilećeg mesa – samo 50%, a ostalih 50% čine govedina i soja.

8. Instant kafa

instant-kafa-7

Šta god da kažu na reklami, instant kafa ne može biti 100% prirodna. Da, napravljena je od prirodnih zrna koja su samlevena i procesuirana vrelom vodom. Onda se pretvaraju u prah (instant kafu), granule (kafa u granulama) ili smrzavaju i suše. Kao rezultat ovih procesa, kafa izgubi mnogo od svog ukusa i arome. Ovaj nedostatak se ispravlja uz pomoć aroma.

9. Ledeni čaj

ledeni-caj-8

Ledeni čaj se pravi od ekstrakta čaja. Čaj se kuva, suši i pretvara u prah koji se trasnportuje i rastvara sa vodom. Kao rezultat, flaša ledenog čaja sadrži manje od 1% samog čaja, a ostatak su šećer, voda i arome.

* Ako sastav ne sadrži reči “ekstrakt čaja”, to znači da flaša sadrži običnu vodu napravljenu da liči na čaj pomoću raznih aditiva.
* Po pravilu, ledeni čaj ne sadži sveže lišće i bobice – proizvošači koriste arome (koje nisu uvek prirodne).

10. Puter

puter-9

Nije sve na čemu piše “puter, pravi puter. Sastav prirodnog putera je jednostavan: mleko i pavlaka. Ako se ovi sastojci ne nalaze na pakovanju, to je margarin. Pravi puter se ne mrvi i ne lepi za nož ako je tek izvađen iz frižidera.

11. Zamrznuta hrana

zamrznuta-hrana-10

Kada je u pitanju prodaja smrznute hrane, težina proizvoda je veoma važna. Da bi podigli cenu, neki proizvošači dodaju vodu u pakovanje, koja može da čini i do 50% proizvoda. U nekim slučajevima, ored vode, pakovanje može da sadrži i nejestive delove. Kao rezultat, dobijete samo 25-35% neto proizvoda.

12. Flaširana voda

flasirana-voda-11

U većini slučajeva, flaširana voda koju kupujemo je obična voda sa česme. Kog god imena da je, na poleđini etikete možete videti natpis “Sa izvora centralnog vodosnabdevanja”. Zbog mnogo nivoa čišćenja, broj korisnih elemenata u takvoj vodi, jednak je nuli.

13. Pomfrit

pomfrit-12

Prodavci često koriste tehniku vizuelizacije i poređenja. Napa psiha je takva da ako ispred sebe imamo 3 različita pakovanja, izabraćemo prosečno. Mešutim, u većini slučajeva, prosečno pakovanje je iste veličine kao veliko. Na primer, ne znaju svi da je razlika između velikog i srednjeg pomfrita u restoranima brze hrane, samo u samom pakovanju. Nekada, srednje pakovanje može sadržati čak i više krompira.Leave a Comment